Trójkąt i prosta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malinka223
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 23 mar 2010, 16:28

Trójkąt i prosta

Post autor: malinka223 »

Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C=(-4,2).Bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x+4y-5=0. Wyznacz długość boku tego trójkąta.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Odległość punktu C od tej prostej to wysokość trójkąta ABC.

\(h=\frac{|2(-4)+4\cdot2-5|}{\sqrt{2^2+4^2}}=\frac{|-5|}{2\sqrt{5}}=\frac{\sqrt{5}}{2}\)

a- długość boku trójkąta
\(\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{\sqrt{5}}{2}\\a=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{15}}{3}\)
ODPOWIEDZ