Re: Prośba o pomoc w zadaniach - prawdopodobienstwa cz 4

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kinga2001
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 24 mar 2020, 12:31
Podziękowania: 6 razy

Re: Prośba o pomoc w zadaniach - prawdopodobienstwa cz 4

Post autor: Kinga2001 »

Witam ponownie, prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan jak i poprzednich, bo dzisiaj mam to oddac:)

1. Zmienna losowa okreslajaca wage jablka kl I ma rozklad normalny z parametrami : wartosc oczekwiana 150 g a odchylenie standardowe 10 g.

a, wyznaczyc prawdopodobienstwo, ze wybrane jablko ma wage:
ponizej 145g
powyzej 175 g
miedzy 140, a 165 g

b. wyznaczyc prawdopodobienstwo, ze waga 100 losowo wybranych jablek bedzie:
ponizej 14,9 kg
powyzej 15,3 kg
miedzy 14,95 a 15,15 kg.

Wyznaczyone prawdopodobienstwo zaznaczyc na wykresie funkcji gestosci i dytrybuanty dlac wlasciwego rozkladu normalnego jak i dla rozkladu standaryzowanego N (0.1)

2.Badajac strony maszynopisu pod wzgledem liczby popelnionych bledow i czasu przepisywanai stwierdzono, ze w pprobie losowej:
- srednua liczba bledow na strone wynosi 2
- sredni czas przepisywanai strony wynosi 15 min, wariancja okreslajaca zroznicowanie srtron pod wzgledem czasu przepisywanai wynosi 4.

Na podstawoie tych informacj izabadac (rozklad Pissona i normalny) czy bardziej prawodopodobne jest bezbledne przepisanie srtrony czy przepisanie strony w czasie krotszym niz 10 min (e=2.72)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prośba o pomoc w zadaniach - prawdopodobienstwa cz 4

Post autor: eresh »

Kinga2001 pisze: 26 mar 2020, 07:29 Witam ponownie, prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan jak i poprzednich, bo dzisiaj mam to oddac:)

1. Zmienna losowa okreslajaca wage jablka kl I ma rozklad normalny z parametrami : wartosc oczekwiana 150 g a odchylenie standardowe 10 g.

a, wyznaczyc prawdopodobienstwo, ze wybrane jablko ma wage:
ponizej 145g
powyzej 175 g
miedzy 140, a 165 g
\(P(X<145)=P(\frac{X-150}{10}<\frac{145-150}{10})=\Phi(-0,5)=1-\Phi(0,5)\\
P(X>175)=P(\frac{X-150}{10}>\frac{175-150}{10})=1-\Phi(2,5)\\
P(140<X<165)=P(\frac{140-150}{10}<\frac{X-150}{10}<\frac{165-150}{10})=\Phi(1,5)-\Phi(-1)=\Phi(1,5)-(1-\Phi(1))\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Kinga2001
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 24 mar 2020, 12:31
Podziękowania: 6 razy

Re: Re: Prośba o pomoc w zadaniach - prawdopodobienstwa cz 4

Post autor: Kinga2001 »

Dziękuję, nie mam odpowiedzi do tych zadań, a pozostałe umiesz rozwiązać?
Kinga2001
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 24 mar 2020, 12:31
Podziękowania: 6 razy

Re: Re: Prośba o pomoc w zadaniach - prawdopodobienstwa cz 4

Post autor: Kinga2001 »

Ktos pomoze w zadaniu nr 2?
ODPOWIEDZ