nierówność z wartością bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pytam32
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 15 lip 2019, 15:14
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

nierówność z wartością bezwzględna

Post autor: pytam32 »

Cześć,
Potrzebuję pomocy, nie wiem jak rozwiązać ten przykład nierówności, nie wiem za co się nawet zabrać.
\(\frac{1}{3} |x+1-2 > 4| \)
czy mam to po prostu zapisać jako:
\(\frac{1}{3} |x+1-2| >|4| \)
i dalej rozwiązywać?

Z góry dzięki za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględna

Post autor: kerajs »

pytam32 pisze: 25 mar 2020, 22:53 Potrzebuję pomocy, nie wiem jak rozwiązać ten przykład nierówności, nie wiem za co się nawet zabrać.
\(\frac{1}{3} |x+1-2 > 4| \)
Nie ma się za co zabierać, gdyż ten zapis jest bezsensowny. Wygląda jak błąd składu drukarskiego. Gdybym miał zgadywać, to postawiłbym iż miało być: \(\frac{1}{3} |x+1|-2 > 4x \)
Po prostu pomiń ten przykład.
ODPOWIEDZ