Oblicz wartość rezystancji RX wiedząc, że woltomierz wskazuje wartość UAB = 12mV.
Podane wartości rezystancji: 510Ω, 1kΩ, 10kΩ są wartościami dokładnymi. Biorąc pod uwagę, że
można dowolnie dołączać do dowolnego rezystora w układzie równolegle i/lub szeregowo
rezystory o wartościach:
100Ω, 120Ω, 150Ω, 180Ω, 220Ω, 270Ω, 330Ω, 390Ω, 470Ω, 560Ω, 680Ω, 820Ω,
1kΩ, 1,2kΩ, 1,5kΩ, 1,8kΩ, 2,2kΩ, 2,7kΩ, 3,3kΩ, 3,9kΩ, 4,7kΩ, 5,6kΩ, 6,8kΩ, 8,2kΩ,
10kΩ, 12kΩ, 15kΩ, 18kΩ, 22kΩ, 27kΩ, 33kΩ, 39kΩ, 47kΩ, 56kΩ, 68kΩ, 82kΩ,
100kΩ, 120kΩ, 150kΩ, 180kΩ, 220kΩ, 270kΩ, 330kΩ, 390kΩ, 470kΩ, 560kΩ, 680kΩ, 820kΩ,
1MΩ
należy przedstawić schemat uwzględniający dodatkowe rezystory i przeprowadzić obliczenia
wykazując doprowadzeniedo zrównoważenia mostka.
Za zrównoważenie można przyjąć stan, w którym woltomierz wskazuje wartość z zakresu ±10μV.
Podobne obliczenia należy powtórzyć, gdy UAB = -12mV.
Załączam zdjęcie z rysunkiem:
https://tinypic.pl/ydriofj35i7a
Zadanie z technikum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z technikum
Wskazówki do :
Spadek napięcia na oporniku \(10 \ k\Omega\) obliczasz z dolnego oczka :
\( U_2 =U_1 \pm U_{AB}\)
a natężenie prądu jaki przez niego płynie to: \(J_2=\frac{U_2}{10 000} \ A \)
Skoro znasz natężenie i napięcie (15-U_2) na nieznanym rezystorze, to jego opór wynosi:
\(R_x= \frac{15-U_2}{J_2} \)
PS
Dopiero po rozwiązaniu powyższego można zająć się równoważeniem mostka.
Spadek napięcia na oporniku \(1 \ k\Omega\) to \(U_1= \frac{15 \cdot 1000}{1000+510} \)
Spadek napięcia na oporniku \(10 \ k\Omega\) obliczasz z dolnego oczka :
\( U_2 =U_1 \pm U_{AB}\)
a natężenie prądu jaki przez niego płynie to: \(J_2=\frac{U_2}{10 000} \ A \)
Skoro znasz natężenie i napięcie (15-U_2) na nieznanym rezystorze, to jego opór wynosi:
\(R_x= \frac{15-U_2}{J_2} \)
PS
Dopiero po rozwiązaniu powyższego można zająć się równoważeniem mostka.