1.Na siatkę dyfrakcyjną posiadającą 400rys na 1mm pada promień czerwony o długości 600nm.Oblicz stałą siatki,najwyższy rząd widma oraz liczbę obserwowanych prążków interferencyjnych.
2.Na siatkę dyfrakcyjną pada prostopadle niebieski promień świetlny o długości 400nm.Jego czwarty prążek interferencyjny powstaje w tym samym miejscu,co trzeci prążek interferencyjny promienia żółtego.Oblicz długość fali dla promienia żółtego.
siatka dyfrakcyjna-zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna-zadania
Dowiedziałeś się już co to jest stała siatki?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna-zadania
korki_fizyka pisze: ↑24 mar 2020, 16:10 Dowiedziałeś się już co to jest stała siatki?
Tak dowiedziałem się w poprzednim pytaniu zrobiłem błąd ale odp. na swoje zadania nie dowiedziałem się
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna-zadania
No więc ile wynosi stała siatki w tym zadaniu?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 mar 2020, 21:42
- Podziękowania: 19 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna-zadania
źle, stała siatki to odległość pomiędzy sąsiednimi szczelinami/rysami
w fizyce najważniejsze są jednostki
w fizyce najważniejsze są jednostki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: siatka dyfrakcyjna-zadania
1. \( \lambda = 600\ nm\)
stała siatki: \(d = \frac{1\ mm}{400} = \frac{10^{-3}\ m}{400} = 2,5 \cdot 10^{-6}\ m = 2,5\ \mu m\)
warunek wzmocnienia dla siatki: \(n\lambda = d\sin \alpha_n\)
rząd widma będzie maksymalny, gdy \(\alpha_n = 90^o \rightarrow \sin \alpha_n = \sin 90^o = 1\)
czyli \(n_{max} = \frac{d}{\lambda} = \frac{ 2,5 \cdot 10^{-6}\ m}{6 \cdot 10^{-7}\ m} = 4,1(6) \approx 4\)
ilość wszystkich prążków na ekranie: 4 z lewej, 4 z prawej i jeden w środku (prążek zerowego rzędu nieugięty) = 2n+ 1 = 9.
Podobnie policzysz pozostałe zadania.
stała siatki: \(d = \frac{1\ mm}{400} = \frac{10^{-3}\ m}{400} = 2,5 \cdot 10^{-6}\ m = 2,5\ \mu m\)
warunek wzmocnienia dla siatki: \(n\lambda = d\sin \alpha_n\)
rząd widma będzie maksymalny, gdy \(\alpha_n = 90^o \rightarrow \sin \alpha_n = \sin 90^o = 1\)
czyli \(n_{max} = \frac{d}{\lambda} = \frac{ 2,5 \cdot 10^{-6}\ m}{6 \cdot 10^{-7}\ m} = 4,1(6) \approx 4\)
ilość wszystkich prążków na ekranie: 4 z lewej, 4 z prawej i jeden w środku (prążek zerowego rzędu nieugięty) = 2n+ 1 = 9.
Podobnie policzysz pozostałe zadania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl