prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Witam.Proszę o pomoc.Dlaczego w tym zadaniu mogę skorzystać wyłącznie z kombinacji. Rzucamy cztery razy kostką i otrzymane liczby oczek zapisujemy jako kolejne cyfry liczby czterocyfrowej. Ile można w ten sposób otrzymać liczb których suma cyfr jest równa 6
Suma cyfr może być równa 6 w dwóch przypadkach
A. w zapisie cyfry występują raz cyfra 3 i trzy razy cyfra 1 są cztery takie liczby
1113,1131,1311,3111
B.w zapisie liczby występują dwa razy cyfra 2 i dwa razy cyfra 1 jest sześć takich liczb
1122,1212,1221,2112,2121,2211
A w zadaniu W turnieju szachowym uczestniczy 10 zawodników. Każdy gra z każdym jeden raz figurami białymi i jeden czarnymi wobec tego rozegrają odp.90partii mogę skorzystać i z kombinacji i z reguły mnożenia. Czym te zadania się różnią, że mam dwa albo jeden sposób rozwiązania?
Suma cyfr może być równa 6 w dwóch przypadkach
A. w zapisie cyfry występują raz cyfra 3 i trzy razy cyfra 1 są cztery takie liczby
1113,1131,1311,3111
B.w zapisie liczby występują dwa razy cyfra 2 i dwa razy cyfra 1 jest sześć takich liczb
1122,1212,1221,2112,2121,2211
A w zadaniu W turnieju szachowym uczestniczy 10 zawodników. Każdy gra z każdym jeden raz figurami białymi i jeden czarnymi wobec tego rozegrają odp.90partii mogę skorzystać i z kombinacji i z reguły mnożenia. Czym te zadania się różnią, że mam dwa albo jeden sposób rozwiązania?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
w pierwszym zadaniu kombinacje to nie jest dobry pomysłIchigo0 pisze: ↑23 mar 2020, 10:10 Witam.Proszę o pomoc.Dlaczego w tym zadaniu mogę skorzystać wyłącznie z kombinacji. Rzucamy cztery razy kostką i otrzymane liczby oczek zapisujemy jako kolejne cyfry liczby czterocyfrowej. Ile można w ten sposób otrzymać liczb których suma cyfr jest równa 6
Suma cyfr może być równa 6 w dwóch przypadkach
A. w zapisie cyfry występują raz cyfra 3 i trzy razy cyfra 1 są cztery takie liczby
1113,1131,1311,3111
B.w zapisie liczby występują dwa razy cyfra 2 i dwa razy cyfra 1 jest sześć takich liczb
1122,1212,1221,2112,2121,2211
A w zadaniu W turnieju szachowym uczestniczy 10 zawodników. Każdy gra z każdym jeden raz figurami białymi i jeden czarnymi wobec tego rozegrają odp.90partii mogę skorzystać i z kombinacji i z reguły mnożenia. Czym te zadania się różnią, że mam dwa albo jeden sposób rozwiązania?
rzucasz cztery razy kostką, więc masz pierwszy rzut, drugi itd. Kolejność jest istotna, więc to nie mogą być kombinacje, raczej reguła mnożenia i dodawania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Tutaj doradzali liczyć kombinacjami https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 79#p324279
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
są
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Można skorzystać np w permutacji w powtórzeniami, kombinacji, można "na piechotę"
Gdy korzystasz z kombinacji to kolejność nie jest istotna. Tu można policzyć kombinacjami, bo masz trzy nierozróżnialne jedynki i jedną trójkę, ale gdyby tam były cztery różne cyfry i ich kolejność była istotna to nie można byłoby użyć kombinacji.
To nie jest tak, że dany typ zadania rozwiązujesz tylko w jeden sposób.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
\(\{1,1,1,3\}\\
\frac{4!\cdot 1!}{3!}=4\\
\{1,1,2,2\}\\
\frac{4!}{2!\cdot 2!}=6\)
\frac{4!\cdot 1!}{3!}=4\\
\{1,1,2,2\}\\
\frac{4!}{2!\cdot 2!}=6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
A do matury rozszerzonej są permutacje z powtórzeniami? A dlaczego nie można to zrobić bez wypisywania regułą mnożenia i dodawania?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
nie przypominam sobie, żebym napisała, że nie można
napiszę jeszcze raz - zadania można rozwiązywać różnymi sposobami
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo kombinacje reguła mnożenia
Nie wiem jak to rozwiązać za pomącą reguły dodawania i mnożenia. Tak, ale ktoś inny stwierdził, że nie można.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, 13:18 przez Ichigo0, łącznie zmieniany 1 raz.