Trójkat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zwierzaczysko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2020, 20:27
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Trójkat

Post autor: zwierzaczysko »

W trójkącie ABC mamy dane |∡C|=90°, |AC|=b, |AB|=c. Dwusieczna kąta A przecięła w punkcie P prostopadłą do boku AB i przechodzącą przez punkt B. Wykaż że odległość punktu P od boku BC wynosi c-b.
Nie wiem jak rozwiązać to zadanie więc proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2981
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1305 razy
Płeć:

Re: Trójkat

Post autor: kerajs »

Jeśli rzut punktu P na prostą AC nazwę Q, to trójkąty APQ i APB są przystające. Szukana odległość to także |QC|, i jest równa |QA|-|AC|=c-a .
zwierzaczysko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 mar 2020, 20:27
Podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Trójkat

Post autor: zwierzaczysko »

kerajs pisze: 22 mar 2020, 17:58 Jeśli rzut punktu P na prostą AC nazwę Q, to trójkąty APQ i APB są przystające. Szukana odległość to także |QC|, i jest równa |QA|-|AC|=c-a .
A jak miałby wyglądać rysunek do tego zadania?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Trójkat

Post autor: eresh »

zwierzaczysko pisze: 22 mar 2020, 18:00
kerajs pisze: 22 mar 2020, 17:58 Jeśli rzut punktu P na prostą AC nazwę Q, to trójkąty APQ i APB są przystające. Szukana odległość to także |QC|, i jest równa |QA|-|AC|=c-a .
A jak miałby wyglądać rysunek do tego zadania?
screenshot.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ