prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olek1023
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2010, 17:55

prawdopodobieństwo

Post autor: olek1023 »

Z liczb 1,2,3,4,5 tworzymy kody pięciocyfrowe o różnych cyfrach. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania ze wszystkich kodów takiego, w którym liczby 4 i 5 bedą obok siebie.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wybieramy 2 miejsca obok siebie- 4 możliwości, ustawiamy na nich liczby 4 i 5 - 2 możliwości. Pozostałe 3 liczby lokujemy na trzech miejscach- 3! możliwości.
Wszystkich kodów o różnych cyfrach jest 5!.
\(P(A)=\frac{4\cdot2\cdot3!}{5!}=\frac{8}{4\cdot5}=\frac{2}{5}\)
ODPOWIEDZ