pole trapezu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

pole trapezu

Post autor: nama »

Marian wykonał na papierze w linie przedstawiony obok rysunek i stwierdził, że zacieniowany trójkąt ma pole równe 2cm^2. Oblicz pole trapezu leżącego w środkowym pasku.

Obrazek


Z góry dziękuję za pomoc :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Trójkąt zawierający trójkąt zamalowany wraz z trapezem w środkowym pasku, jest podobny do zamalowanego w skali równej 2. Ma więc pole \(2^2=4\) razy większe od pola zamalowanego trójkąta. Czyli jego pole wynosi \(4\cdot2cm^2=8cm^2\). Pole trapezu środkowego wynosi więc \(8-2=6cm^2\)
ODPOWIEDZ