Zadanie z hydrostatyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk423
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2020, 16:16
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z hydrostatyki

Post autor: patryk423 »

Do naczynia w kształcie prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat o boku a nalano wody. Ustal, wykonując obliczenia, do jakiej wysokości należy napełnić naczynie o boku a wodą, aby siła parcia na jedną ze ścian bocznych była równa co do wartości sile parcia na dno naczynia. Nie uwzględniaj siły parcia wynikającej z ciśnienia atmosferycznego.
W odpowiedzi mamy podane: Fś = pś * S = ϱg 1/2 h * ah, zostaje to przyrównane do siły parcia na dno i wychodzi wynik h = 2a.
Pytanie jest dlaczego w podanym wyżej wzorze na siłę parcia na ścianę boczną (Fś) liczymy połowę wysokości, a nie całą wysokość (1/2*h)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z hydrostatyki

Post autor: korki_fizyka »

Twoje \(Fś = F_{średnia} = \frac{0+ \rho gh}{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
patryk423
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2020, 16:16
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie z hydrostatyki

Post autor: patryk423 »

korki_fizyka pisze: 13 mar 2020, 18:55 Twoje \(Fś = F_{średnia} = \frac{0+ \rho gh}{2}\)
Czyli chodzi o to, że ciśnienie, które powoduje parcie na samej górze cieczy wynosi 0, a na samym spodzie jest maksymalne?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z hydrostatyki

Post autor: korki_fizyka »

Owszem i w dodatku wzrasta liniowo wraz głębokością zanurzenia dlatego możemy zastosować średnią arytmetyczną.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ