rozwiąż nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż nierówność
\((1+0,25x^2)>3-(2-0,5x)(2+0,5x)\\
1+0,25x^2>3-(4-0,25x^2)\\
1+0,25x^2>3-4+0,25x^2\\
1>-1\\
x\in\mathbb{R}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: rozwiąż nierówność
\(1+0,25x^2>3-(4-0,25x^2)\\1+0,25x^2>-1+0,25x^2\\1>-1\\czyli\\2>0\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa dla wszystkich wartości x.
Zbiór rozwiązań to zbiór \((-\infty;+\infty)\)
Ostatnia nierówność jest prawdziwa dla wszystkich wartości x.
Zbiór rozwiązań to zbiór \((-\infty;+\infty)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.