Magda i Ola podjęły pracę wakacyjną w dwóch różnych pizzeriach. Magda otrzymuje stałą dzienną stawkę w wysokości 26 zł oraz 80 groszy za każdą dostarczoną klientowi pizzę. Ola podpisała umowę, która gwarantuje jej stałą dzienną stawkę w wysokości 14 zł oraz 1,10 zł za każdą dostarczoną pizzę.
a) Która z dziewcząt wybrała korzystniejsze warunki pracy przy założeniu, że dzienna średnia liczba dostaw wynosi 30?
b) Przy jakiej liczbie dostaw dzienny zarobek obu dziewcząt będzie identyczny?
zadanie tekstowe
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: zadanie tekstowe
Przyjmijmy oznaczenia: \(x\) - dzienna liczba dostaw
\(f(x)\) - dzienny zarobek Magdy
\(g(x)\) - dzienny zarobek Oli.
Wtedy \(f(x)=0,8x+26\)
oraz \(g(x)=1,1x+14\)
a) \(f(30)= 26+0,8*30=50\)
\(g(30)=1,1*30+14=47\)
b) szukamy rozwiązania równania \(f(x)=g(x)\)
\( 0,8*x+26=1,1*x+14\)
\( 0,3*x= 12 |:0,3\)
\( x=40\)
\(f(x)\) - dzienny zarobek Magdy
\(g(x)\) - dzienny zarobek Oli.
Wtedy \(f(x)=0,8x+26\)
oraz \(g(x)=1,1x+14\)
a) \(f(30)= 26+0,8*30=50\)
\(g(30)=1,1*30+14=47\)
b) szukamy rozwiązania równania \(f(x)=g(x)\)
\( 0,8*x+26=1,1*x+14\)
\( 0,3*x= 12 |:0,3\)
\( x=40\)
Odpowiedź: a)Magda b)40