Czesc,
Czy moglby ktos pomoc z tym zadaniem ?
Gestosc nafty wynosi 0.8 g/cm^3. Jak wysoki musi byc slup nafty, aby na dno zbiornika wywieral cisnienie 101325 Pa.
Z gory dzieki
Zadanie ciśnienie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 lut 2020, 20:56
- Podziękowania: 1 raz
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie ciśnienie
Jesli byś poszukał wzoru na ciśnienie hydrostatyczne to byś sam podstawił i obliczył
\(p = \rho gh \So h = \frac{p}{\rho g} =..\)
\(p = \rho gh \So h = \frac{p}{\rho g} =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl