Prośba o rozwiązanie paru zadań z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ziomiwan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2020, 15:35
Płeć:

Prośba o rozwiązanie paru zadań z fizyki

Post autor: ziomiwan »

Hej, mam do rozwiązania parę zadań z fizyki, za które nie wiem jak się zabrać. Czy mógłbym prosić kogoś o rozwiązanie ich, wraz z opisem skąd się wzięły dane liczby itp?
Zad. 1
Oblicz wartość bezwzględną błędu wielkości fizycznej wyliczonego:
a) T = 2π√LC
b) W = q²/2C

Zad. 2
Oblicz, na jaką pojemność należy nastawić kondensator w obwodzie rezonansowym, wyposażonym w cewkę o indukcyjności L=0.52[mH], aby odbiornik odebrał program Warszawy I, emitowany na fali nośnej o odległości λ=1332[m]. Oblicz częstotliwość tej fali.

Zad. 3
W przewodzie o długości l=2.35m i średnicy d=1.63mm płynie prąd elektryczny o natężeniu I równym 1.24A. Szybkość rozpraszania energii elektrycznej w tym przewodzie P wynosi 48.5mW. Z jakiego materiału wykonany jest przewód?

zad. 4
Kondensator płaski, którego pojemność C wynosi 13.5pF, jest naładowany przez źródło do różnicy potencjałów między okładkami U=12.5V. Po odłączeniu źródła między okładkami kondensatora wsunięto porcelanową płytę Er=6.5. Jaka jest energia potencjalna układu kondensator-płyta przed wsunięciem płyty i po nim?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prośba o rozwiązanie paru zadań z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

ad. zad.1 patrz rozwiązanie zad. 3a: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=89284

i nie klonuj nicków ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ziomiwan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2020, 15:35
Płeć:

Re: Prośba o rozwiązanie paru zadań z fizyki

Post autor: ziomiwan »

Klonuj? tego nicku używam od 2012 roku, jak nie wcześniej. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prośba o rozwiązanie paru zadań z fizyki

Post autor: korki_fizyka »

Być może gdzie indziej, bo tu zakładasz codziennie nowy i wstawiasz tą samą litanię zadań.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617 pkt. 4 i nast.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ