Zadanie 7.54 z zasady zachowania energii mechanicznej-openstax

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Zadanie 7.54 z zasady zachowania energii mechanicznej-openstax

Post autor: dom1ns00 »

7.54. Pudło o masie 5,0 kg jest ciągnięte z przyspieszeniem 2,0m/s2 po płaszczyźnie. Współczynnik tarcia pomiędzy pudłem
a podłożem wynosi μk= 0,50. Wyznacz pracę, jaką na odcinku 10 cm wykonuje:

a) siła przyłożona do pudła
b) siła tarcia
c) siła wypadkowa
d) Jaka jest zmiana energii kinetycznej pudła w tym ruchu?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie 7.54 z zasady zachowania energii mechanicznej-openstax

Post autor: korki_fizyka »

Zastosuj w kazdym przypadku wzór na pracę: \(W = \vec{F}\cdot \vec{\Delta r} = Fr \cos \angle (\vec{F}, \vec{\Delta r})\) chyba nie ma w nim nic tajemniczego?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ