Zadanie z dynamiki.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szymonzbir
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Zadanie z dynamiki.

Post autor: szymonzbir »

Zad. Pojazd jadący z szybkością 10 m/s został zahamowany w ciągu 30s. Znaleźć siłę, jaką na obwód koła działał każdy styk hamulcowy, jeżeli masa pojazdu wynosi m= 400 ton, a ogólna liczba styków hamulcowych wynosi n=180. Współczynnik tarcia kół o szyny k1 = 0,02, a współczynnik tarcia kół o styki hamulcowe k2 = 0,2.
Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jak podejść do takiego typu zadania :wink:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki.

Post autor: korki_fizyka »

Z drugiej zasady dynamiki \(a =\frac{F_w}{m}\)
\(F_w = T = kmg\)
opóźnienie znajdziesz z r-ń kinematycznych: \(0 = v - at\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
szymonzbir
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki.

Post autor: szymonzbir »

A gdzie wykorzystać to n i k2?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki.

Post autor: korki_fizyka »

Całkowitą siłe tarcia masz podzielić prze ilość styków czyli n., a potem ta "dolna" siła tarcia podczas poślizgu chce pokręcić kołem i tam działają klocki więc potem wstawiasz \(k_2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
szymonzbir
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki.

Post autor: szymonzbir »

Trochę nie rozumiem. Gdzie dokładnie mam wstawić to k2?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z dynamiki.

Post autor: korki_fizyka »

Masz wstawić do mianownika \(T' =\frac{T}{nk_2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ