Na ciało o masie m leżące na płaskiej powierzchni działa siła F skierowana ku dołowi pod kątem alfa do poziomu, która przesuwa to ciało o dystans L. Współczynnik tarcia między ciałem. Współczynnik tarcia między ciałem, a podłożem wynosi f. Oblicz pracę jaką wykona:
a) siła ciężkości
b) siła F
c) siła tarcia
Tarcie i energia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Tarcie i energia
\(W = \vec{F}\circ \vec{\Delta r}=F L \cos \angle (\vec{F}, \vec{\Delta r} ) \)
siła tarcia \(T = f (mg + F\sin\alpha)\)
siła tarcia \(T = f (mg + F\sin\alpha)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl