Witam, nie chciałbym popełnić błędu na maturze a co kolejne źródło ma inne zdanie.
Mianowicie w karcie wzorów jest - Ek = 3/2 k T dla energii kinetycznej ruchu postępowego cząsteczek.
Czy ten wzór jest uniwersalny dla każdego typu cząsteczek? Dwu-, a także jedno-atomowych? Robiąc zadania pasuje wzór 3/2, ale niektóre źródła podają, że trzeba uwzględnić np. dla tlenu 5/2 zamiast 3/2.
Chciałbym rozwiać swoje wątpliwości.
Energia kinetyczna cząstki (Termodynamika)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna cząstki (Termodynamika)
A co jest napisane w podręczniku
\(E_{\text{śr}} = \frac {i}{2}kT\), gdzie i -ilość stopni swobody
\(E_{\text{śr}} = \frac {i}{2}kT\), gdzie i -ilość stopni swobody
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Energia kinetyczna cząstki (Termodynamika)
W podręczniku, że 3/2. Tak samo w karcie maturalnej. :/
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna cząstki (Termodynamika)
Bo traktują cząsteczkę gazu jako punkt ale skoro w zadaniu jest podane, że jest to np.
- jeden z gazów szlachetnych: He, Ne itd. to i = 3 (punkt ma 3 stopnie swobody ruchu wzdłuż 3 kierunków osi XYZ)
- gazów dwuatomowych: O2, H2, N2, CO itd. to i = 5 (dochodzą dwie dodatkowe stopnie wzdłuż 2 osi symetrii)
- gazów trójatomowych o cząsteczkach niesymetrycznych lub więcej cząsteczek składających się z więcej niż 3 atomów, i=6.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl