Granica funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kiras
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 12 lis 2019, 20:56
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Granica funkcji

Post autor: Kiras »

Proszę wyznaczyć granicę funkcji
\(lim{(𝑥→∞)}\frac{ln(1 + 4^𝑛)}{ ln(1 + 3^𝑛)}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji

Post autor: eresh »

Kiras pisze: 25 sty 2020, 23:07 Proszę wyznaczyć granicę funkcji
\(lim{(𝑥→∞)}\frac{ln(1 + 4^𝑛)}{ ln(1 + 3^𝑛)}\)
\(\Lim_{n\to\infty}\frac{\ln (1+4^n)}{\ln (1+3^n)}=\Lim_{n\to\infty}\frac{\ln (4^n(\frac{1}{4^n}+1)}{\ln(3^n(\frac{1}{3^n}+1))}=\Lim_{n\to\infty}\frac{\ln (4^n)+\ln(\frac{1}{4^n}+1)}{\ln(3^n)+\ln(\frac{1}{3^n}+1))}=\\=\Lim_{n\to\infty}\frac{n\ln (4)+\ln(\frac{1}{4^n}+1)}{n\ln(3)+\ln(\frac{1}{3^n}+1))}=\frac{\ln 4}{\ln 3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ