Funkcje różnowartościowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Funkcje różnowartościowe

Post autor: martikad »

Proszę o wytłumaczenie zadania
skąd się wzięło 1 w f°g
\(
g \circ f = 3x^2 + 8x + 5
\)

\(
f \circ g = 3x^2 + 2x + 1
\)

f(x) = x + 1
\(
g(x) = 3x^2 + 2x
\)



Utwórz złożenie
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: martikad »

Dlaczego
\(
( \frac{1}{x^8 + 1}) ^3 - 4 * \frac{1}{x^8 + 1} = \frac{1}{(x^8 + 1) ^3} - \frac{4(x^8 + 1)^2}{(x^8 + 1)^3}
\)

Jak to się oblicza?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: eresh »

martikad pisze: 23 sty 2020, 23:15 Proszę o wytłumaczenie zadania
skąd się wzięło 1 w f°g
\(
g \circ f = 3x^2 + 8x + 5
\)

\(
f \circ g = 3x^2 + 2x + 1
\)

f(x) = x + 1
\(
g(x) = 3x^2 + 2x
\)



Utwórz złożenie

\(f(x)=x+1\\
g(x)=3x^2+2x\\
f\circ g=f(g(x))=g(x)+1=3x^2+2x+1\\
g\circ f=g(f(x))=3(f(x))^2+2(f(x))=3(x+1)^2+2(x+1)=3(x^2+2x+1)+2x+2=3x^2+8x+5
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: eresh »

martikad pisze: 24 sty 2020, 00:25 Dlaczego
\(
( \frac{1}{x^8 + 1}) ^3 - 4 * \frac{1}{x^8 + 1} = \frac{1}{(x^8 + 1) ^3} - \frac{4(x^8 + 1)^2}{(x^8 + 1)^3}
\)

Jak to się oblicza?
sprowadzanie do wspólnego mianownika
\(( \frac{1}{x^8 + 1}) ^3 - 4 \cdot \frac{1}{x^8 + 1} = \frac{1}{(x^8 + 1)^3} - \frac{4}{x^8 + 1}=\frac{1}{(x^8 + 1)^2\cdot (x^8+1)} - \frac{4}{x^8 + 1}= \frac{1}{(x^8 + 1)^2\cdot (x^8+1)} - \frac{4(x^8 + 1)^2}{(x^8 + 1)^2\cdot (x^8+1)} =\\=\frac{1}{(x^8 + 1)^3} - \frac{4(x^8 + 1)^2}{(x^8 + 1)^6} =\frac{1-4(x^{16}+2x^8+1)}{(x^8+1)^3}=\frac{1-4x^{16}-8x^8-4}{(x^8+1)^3}=\frac{-4x^{16}-8x^8-3}{(x^8+1)^3}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: martikad »

\(f(x)=x+1\\
g(x)=3x^2+2x\\
f\circ g=f(g(x))=g(x)+1=...
\)

[/quote]
Dlaczego tylko +1 a nie x + 1?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: eresh »

martikad pisze: 24 sty 2020, 17:11 \(f(x)=x+1\\
g(x)=3x^2+2x\\
f\circ g=f(g(x))=g(x)+1=...
\)
Dlaczego tylko +1 a nie x + 1?
[/quote]

bo "wrzucamy" g(x) za każdego x we wzorze funkcji f
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Funkcje odwrotna

Post autor: martikad »

Proszę o sprawdzenie zadania z funkcji odwrotnej
\(
f(x) = (x - 2) ^3
\)

\(
y = (x - 2) ^3
\)

\(
y^3 = x - 2
\)

\(
x = y^3 - 2
\)

\(
x + 2 = y^3
\)

\(
\sqrt[3]{x + 2} = y
\)

\(
f^{-1}(x) = \sqrt[3]{x +2}
\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2020, 17:48 przez martikad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: eresh »

martikad pisze: 24 sty 2020, 17:42 Proszę o sprawdzenie zadania z funkcji odwrotnej
\(
f(x) = (x - 2) ^3\\
y = (x - 2) ^3\\
y^3 = x - 2\\
x = y^3 - 2\\
x + 2 = y^3\\
\sqrt[3]{x + 2} = y\\
f^{-1}(x) = \sqrt[3]{x +2}
\)
źle
\(y=(x-2)^3\\
\sqrt[3]{y}=x-2\\
\sqrt[3]{y}+2=x\\
f^{-1}(x)=\sqrt[3]{x}+2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: martikad »

Proszę o sprawdzenie zadania z funkcji odwrotnej
\(
f(x) = x^3
\)

\(
y = x^3
\)

\(
\sqrt[3]{x} = y
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcje różnowartościowe

Post autor: eresh »

martikad pisze: 24 sty 2020, 17:56 Proszę o sprawdzenie zadania z funkcji odwrotnej
\(
f(x) = x^3
\)

\(
y = x^3
\)

\(
\sqrt[3]{x} = y
\)
dobrze
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ