Dwa satelity krążą wokół ziemi po obrotach o różnych promieniach r1= r, r2= 4r. Ile wynosi stosunek ich okresów T1/T2?
Proszę o pomoc.
Fizyka - prędkości kosmiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - prędkości kosmiczne
Dwa satelity krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych o różnych promieniach ...
\(G \frac{Mm}{r^2}= \frac{mv^2}{r}\\
v= \sqrt{G \frac{M}{r}} \\
\frac{2 \pi r}{T} = \sqrt{G \frac{M}{r}} \\
T=2 \pi \sqrt{ \frac{r^3}{GM} } \\
. \\
. \\
\frac{T_1}{T_2}= \frac{2 \pi \sqrt{ \frac{r_1^3}{GM} } }{2 \pi \sqrt{ \frac{r_2^3}{GM} } } = \sqrt{ \frac{r_1^3}{r_2^3} } \)
\(G \frac{Mm}{r^2}= \frac{mv^2}{r}\\
v= \sqrt{G \frac{M}{r}} \\
\frac{2 \pi r}{T} = \sqrt{G \frac{M}{r}} \\
T=2 \pi \sqrt{ \frac{r^3}{GM} } \\
. \\
. \\
\frac{T_1}{T_2}= \frac{2 \pi \sqrt{ \frac{r_1^3}{GM} } }{2 \pi \sqrt{ \frac{r_2^3}{GM} } } = \sqrt{ \frac{r_1^3}{r_2^3} } \)