potęgi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

potęgi

Post autor: franco11 »

Wykaż, że jeśli \(n \in N\) to liczba

\(7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1}\) jest podzielna przez 10
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: potęgi

Post autor: eresh »

franco11 pisze: 20 sty 2020, 08:38 Wykaż, że jeśli \(n \in N\) to liczba

\(7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1}\) jest podzielna przez 10
\(7^{n+2}-2^{n+2}+7^{n+1}-2^{n+1}=7^n\cdot 49-2^n\cdot 4+7^n\cdot 7-2^n\cdot 2=\\=7^n(49+7)-2^n(4+2)=7^n\cdot 50+6\cdot 7^n-6\cdot 2^n=7^n\cdot 50+6(7^n-2^n)=\\=7^n\cdot 50+6(7-2)(7^{n-1}+7^{n-2}\cdot 2+...+7\cdot 2^{n-2}+2^{n-1})=\\
=7^n\cdot 50+30(7^{n-1}+7^{n-2}\cdot 2+...+7\cdot 2^{n-2}+2^{n-1})=10(7^n\cdot 5+3(7^{n-1}+7^{n-2}\cdot 2+...+7\cdot 2^{n-2}+2^{n-1}))\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ