Dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Dowód

Post autor: GoldenRC »

Wykaż że \({x+y}\over{(y-z)(z-x)}\)-\({y+z}\over{(x-z)(x-y)}\)-\({z+x}\over{(y-x)(y-z)}\)=0
Zapisz konieczne założenia

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Myślałem o wspólnym mianowniku, ale wychodzą mi rzeczy których potem nie mogę poskracać
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dowód

Post autor: eresh »

GoldenRC pisze: 19 sty 2020, 15:29 Wykaż że \({x+y}\over{(y-z)(z-x)}\)-\({y+z}\over{(x-z)(x-y)}\)-\({z+x}\over{(y-x)(y-z)}\)=0
Zapisz konieczne założenia

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Myślałem o wspólnym mianowniku, ale wychodzą mi rzeczy których potem nie mogę poskracać
Proszę o pomoc
\(\frac{x+y}{(y-z)(z-x)}-\frac{y+z}{(x-z)(x-y)}-\frac{z+x}{(y-x)(y-z)}=\\
=\frac{-(x+y)}{(y-z)(x-z)}-\frac{y+z}{(x-z)(x-y)}+\frac{z+x}{(x-y)(y-z)}=\\
=\frac{-(x+y)(x-y)}{(x-y)(y-z)(x-z)}-\frac{(y+z)(y-z)}{(x-y)(y-z)(x-z)}+\frac{(x+z)(x-z)}{(x-y)(y-z)(x-z)}=\\
=\frac{-x^2+y^2-y^2+z^2+x^2-z^2}{(x-y)(y-z)(x-z)}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ