Na sprawdzianie miałem takie zadanie. Nie wiem jak to "ugryźć"
\(\bigl(2^{15}-5^{12}+3^{20}\bigr)^2=\)
Potęgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Re: Potęgi
\((a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc\\a=2^{15}\\-b=-5^{12}\\c=3^{20}\)
\((a-b+c)^2=a^2+b^2+c^2-2ab-2bc+2ac\)
\((a-b+c)^2=a^2+b^2+c^2-2ab-2bc+2ac\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.