Finanse przedsiębiorstw - zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

Witam,
Mam następujące zadania na egzamin niby proste ale nawet wzorów nie podał bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.

1. W banku założono lokatę na 3200 zł na 2 lata. Jaka będzie jej wartość po upływie tego okresu jeżeli oprocentowanie roczne wynoszące 2% wzrośnie w drugim roku lokaty do 2,4% a kapitalizacja odsetek jest roczna?

2. W banku założono lokatę na 3200 zł na 2 lata. Jaka będzie jej wartość po upływie tego okresu jeżeli oprocentowanie roczne wynoszące 2% wzrośnie w drugim roku lokaty do 2,4% a kapitalizacja odsetek jest kwartalna?

3. W banku założono lokatę na 3200 zł na 2 lata. Jaka będzie jej wartość po upływie tego okresu jeżeli oprocentowanie roczne wynoszące 2% wzrośnie w drugim roku lokaty do 2,4% a kapitalizacja odsetek jest miesięczna?

4. W banku założono lokatę na 5000 zł kapitalizowaną co pół roku. Po jakim okresie trwania lokaty jej kwota pierwotna się podwoi jeżeli oprocentowanie roczne wynosi 2%, a kapitalizacja odsetek jest roczna?

Z góry dziękuję.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: grdv10 »

1, 2, 3 - rozlicz najpierw pierwszy rok, a potem drugi. 1. Masz model zgodny - okres kapitalizacji jest taki sam jak okres stopy procentowej. 2, 3 - zastosuj stopę okresową.

4. Zwyczajne równanie na procent składany. Mamy model zgodny.
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

a mógłbym prosić o rozwiązanie chociaż jednego? Dla mnie to czarna magia
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: grdv10 »

Dla mnie to czarna magia
To zmień kierunek studiów. To są podstawy podstaw matematyki finansowej. Proponuję lekturę przystępnych wykładów.

1. Edward Smaga, Arytmetyka finansowa
2. Maria Podgórska, Joanna Klimkowska, Matematyka finansowa

(jedno albo drugie). To, że rozwiążę Ci zadanie, niewiele da i niczego Cię nie nauczy. Szukaj temat procentu składanego.

Podaję odpowiedzi.

Odpowiedź:
1. 3342.34 zł
2. 3343.54 zł
3. 3343.81 zł

Treść zadania 4 przeczy sama sobie. Najpierw piszesz o kapitalizacji półrocznej, a potem rocznej.
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

No dziękuję bardzo!!!
Niestety szkołę kończyłem jakieś 20 lat temu a to że firma zmusiła mnie do zrobienia studiów nie moja wina i nie jestem na kierunku Finanse po prostu muszę zaliczyć przedmiot.
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

gdybym miał chociaż jedno zrobione zrozumiałbym...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

korki_fizyka dziękuję bardzo tyle mi wystarczy, już wszystko jasne
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: grdv10 »

No to policz i zobacz czy odpowiedzi Ci się zgadzają... Podałem odpowiedzi do zadań 1-3. Zadanie 4 musisz jeszcze sprecyzować - mówiłem już, dlaczego. Ponadto ciekawym i precyzyjnym przybliżeniem czasu podwojenia (dowolnego) kapitału jest tzw. reguła 70.
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

4. W banku założono lokatę na 5000 złotych kapitalizowaną co pół roku. Po jakim okresie trwania lokaty jej kwota pierwotna się podwoi jeżeli oprocentowanie roczne wynosi 2% , a kapitalizacja odsetek jest roczna?
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

skopiowane l platformy tak jak Doktor z Finansów napisał
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

Niestety robię to pierwsze i mi głupoty wychodzą nie zgadza się to z tymi wynikami, może zły wzór podstawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: grdv10 »

maczo1982 pisze: 17 sty 2020, 20:36 skopiowane l platformy tak jak Doktor z Finansów napisał
Ja jestem więcej niż doktorem (autentycznie, zobacz link w podpisie albo mój blog), a też się czasem mylę. :) Najpierw pisze się o kapitalizacji rocznej, a potem o półrocznej. Gdzie tu sens?

Odnośnie zadań 1-3 pokaż, jak obliczasz. Wtedy można coś pomóc.
maczo1982
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 sty 2020, 19:57
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: maczo1982 »

korzystam z wzoru odsetki=liczba dni lokaty x kapitał x oprocentowanie
_____________________
liczba dni w roku
Podstawiam wszystko
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Finanse przedsiębiorstw - zadania

Post autor: grdv10 »

Wygląda na to, że korzystasz więc z oprocentowania prostego. Tam, gdzie jest kapitalizacja, procentują także odsetki, więc mamy oprocentowanie złożone. Zrób prosty test. Masz \(100 \)zł na \(10\%\) rocznie. Po roku masz z tego \(110,\) po kolejnym roku \(110+11=121\), dalej \(121+12{,}10=133,10\), dalej \(133{,}10+13,31=146,41\) itd. Uogólnij tę obserwację. To jest procent składany.

Poczytaj więc dokładniej o procencie składanym. Naprawdę to zgłębisz, gdy poczytasz samodzielnie. Będziesz na przyszłość bardziej rozumieć. Tak więc popraw rachunki.
ODPOWIEDZ