oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sopczi2001
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 03 mar 2019, 20:54
Podziękowania: 11 razy

oblicz całkę

Post autor: sopczi2001 »

\(\frac{x^4-x}{x^2+x+1}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: oblicz całkę

Post autor: eresh »

\(\int\frac{x^4-x}{x^2+x+1}dx=\int\frac{x(x^3-1)}{x^2+x+1}dx=\int\frac{x(x-1)(x^2+x+1)}{x^2+x+1}dx=\int(x^2-x)dx=\frac{x^3}{3}-\frac{x^2}{2}+C\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ