zadanie z termodynamiki-przemiany gazowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mjagielska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2019, 16:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

zadanie z termodynamiki-przemiany gazowe

Post autor: Mjagielska »

Witam, mam problem z jednym zadaniem, proszę o pomoc w rozwiązaniu.

Naczynie z gazem jest rozdzielone ruchomą przegrodą na dwie części w stosunku objętości
V1:V2=2:3. Temperatura gazu w objętości mniejszej T1=1770C, a temperatura w objętości większej
T2=2670C. Ciśnienie gazu p w obu częściach jest jednakowe. Obliczyć stosunek objętości części
naczynia po wyrównaniu się temperatur.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie z termodynamiki-przemiany gazowe

Post autor: korki_fizyka »

Umiesz zastosować r-nie stanu gazu?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Mjagielska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2019, 16:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: zadanie z termodynamiki-przemiany gazowe

Post autor: Mjagielska »

No tak, czyli wystarczy za V1 podstawić 2V2/3 i następnie przyrównać do siebie, uwzględniając jeszcze T1 i T2. Dziękuje za pomoc :)
ODPOWIEDZ