Pod jakim ciśnieniem znajdzie się 1 normalny m3 gazu zgromadzony w objętości
50 L?
ciśnienie gazu w butli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 sty 2020, 15:56
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: ciśnienie gazu w butli
Popraw treść zadania.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 sty 2020, 15:56
- Płeć:
Re: ciśnienie gazu w butli
Oblicz ciśnienie panujące w buli o objętości 50 l, w której znajduje się 1 normalny metr sześcienny gazu.
normalny metr sześcienny to metr sześcienny gazu odmierzonego w warunkach normalnych, czyli dla gazów: ciśnienie normalne: 101 325 Pa = 1013,25 hPa = 1 atm. temperatura normalna: 273,15 K = 0 °C.
normalny metr sześcienny to metr sześcienny gazu odmierzonego w warunkach normalnych, czyli dla gazów: ciśnienie normalne: 101 325 Pa = 1013,25 hPa = 1 atm. temperatura normalna: 273,15 K = 0 °C.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: ciśnienie gazu w butli
Zastosuj r-nie stanu gazu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl