Zadanie z kinematyki - prędkość średnia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tixiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2019, 17:06
Płeć:

Zadanie z kinematyki - prędkość średnia

Post autor: Tixiano »

Ze skrzyżowania rusza samochód w chwili, kiedy na następnym skrzyżowaniu odległym
o d = 0.5 km zapala się zielone światło. Cykl zmiany świateł jest następujący: zielone-żółte-czerwone-zielone-żółte-czerwone itd., a czas świecenia się świateł przedstawia się
następująco: zielone-t1 = 25 s, żółte-t2 = 3 s, czerwone-t3 = 20. Z jaką prędkością
(średnią) powinien jechać samochód, aby na najbliższe skrzyżowanie wjechał przy
zielonym świetle w dowolnym kolejnym cyklu zmiany świateł?

Czyli rozumiem, ze następny cykl zielonego światła będzie za \(t_0 = 25 + 3 + 20 = 48s\), i będzie on trwał aż do \(t_1 = 48 + 25 = 73s\)
Czyli prędkość średnia jeżeli chcemy się załapać na początek zielonego światła wynosi \(v = \frac {x - x_0}{t_0} = \frac{500}{t * 48}\), gdzie t jest całkowite, a jeżeli chcemy się załapać pod koniec zielonego światła to \(v = \frac{500}{73*t}\), gdzie t jest całkowite.
W zadaniu pytają o jedną prędkość średnią, stąd moje pytanie, co z tym fantem dalej zrobić?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kinematyki - prędkość średnia

Post autor: korki_fizyka »

Policzyć dwie, a najlepiej podać n-przedziałów, w których ta prędkość może się zawierać. Głupie sformułowanie nie zwalnia z myślenia ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ