Fizyka - elektryczność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
felix_felicis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2019, 19:38
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Fizyka - elektryczność

Post autor: felix_felicis »

1. Cząstki α (qα=+2e, mα=6,64 10-27kg) poruszają się w stacjonarnej wiązce ze stałą energią
kinetyczną 20 keV przenosząc prąd o natężeniu 0,25 μA.
a) Jeżeli wiązka jest prostopadła do płaskiej powierzchni, to ile cząstek α uderza w tę
powierzchnię w ciągu 3 sekund?
b) Ile cząstek α znajduje się w wiązce o długości 20 cm w dowolnej chwili?

2. Obwód elektryczny składa się z baterii i opornicy o regulowanym oporze. Siła
elektromotoryczna baterii wynosi ε= 14 V, a jej opór wewnętrzny r=2 Ω. Przy jakiej wartości
oporu opornicy będzie się wydzielać na niej największa moc?

3. Dwa akumulatory o siłach elektromotorycznych ε1= 4 V, ε2 = 2 V i jednakowych oporach
wewnętrznych r = 2 Ω połączono równolegle. Do tak utworzonej baterii dołączono opór
R=4Ω.
a) Obliczyć natężenia prądów I1 oraz I2 płynących przez każdy z akumulatorów.
b) Obliczyć napięcie U między biegunami akumulatorów.

4. Źródło prądu przemiennego dołączono za pomocą pary zacisków do czarnej skrzynki, która
zawiera obwód RLC o nieznanych elementach i połączeniach. Pomiary wykonane na
zewnątrz skrzynki wykazują, że ε(t)=(75V)·sin (ωt), oraz I(t)=(1,2A)·sin(ωt+42º).
a) Jaki jest współczynnik mocy?
b) Czy obwód w skrzynce ma charakter indukcyjny, czy pojemnościowy?
c) Czy w skrzynce musi znajdować się kondensator, cewka, opornik?
d) Jaka jest średnia szybkość dostarczania energii ze źródła do skrzynki?

5. Do sieci o napięciu skutecznym Us=230 V i częstotliwości f=50 Hz włączono szeregowo
kondensator o pojemności C=20 μF, opornik o oporze R1=10 Ω oraz cewkę o indukcyjności
L=0,1 H i oporze R2=1 Ω.
a) Jakie jest natężenie prądu płynącego w tym obwodzie?
b) Jaka jest moc prądu?
c) Obliczyć natężenie prądu, jaki popłynąłby w tym obwodzie przy
częstotliwości rezonansowej.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - elektryczność

Post autor: korki_fizyka »

felix_felicis pisze: 16 gru 2019, 19:51
2. Obwód elektryczny składa się z baterii i opornicy o regulowanym oporze. Siła
elektromotoryczna baterii wynosi ε= 14 V, a jej opór wewnętrzny r=2 Ω. Przy jakiej wartości
oporu opornicy będzie się wydzielać na niej największa moc?
\(P_{max} = I^2R = I^2r_w = \frac{\varepsilon^2}{4r_w} = 24,5\ \Omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - elektryczność

Post autor: korki_fizyka »

korki_fizyka pisze: 16 gru 2019, 22:57
\(P_{max} = I^2R = I^2r_w = \frac{\varepsilon^2}{4r_w} = 24,5\ \Omega\)
oczywiście zamiast końcowej równości miał być znak wynikania, pomyłka
\(P_{max} = I^2R = I^2r_w = \frac{\varepsilon^2}{4r_w} \So r_w = 24,5\ \Omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ