Elementy wyróżnione relacji

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hitex666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2019, 10:00
Płeć:

Elementy wyróżnione relacji

Post autor: hitex666 »

Zad 1
Niech
a)\( X={3n:n \in \nn }, A={18,21,36}\)
b)\(X={2n-1:n \in \nn }, A={3,7,9,21,27}\)
gdzie X jest zbiorem uporządkowanym przez relację podzielności. Wyznaczyć kresy zbioru A.

Zad 2
W zbiorze \( \zz^2\) relacja \(\rr\) jest zdefiniowana wzorem
\((x,y)R(s,t) \iff x \le s \wedge y|t\)
wyznaczyć elementy wyróżnione oraz kresy zbiorów
A={(2, 1),(1, 3),(1, 4),(1, 6)}, B = {(1, 2),(2, 1),(1, 4),(3, 2),(3,8 )}.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Elementy wyróżnione relacji

Post autor: panb »

1a) Diagram Hasse'go dla zbioru A
Kresem dolnym A jest NWD(18,21)=3, kresem górnym NWW(36,21)=252
Kresem dolnym A jest NWD(18,21)=3, kresem górnym NWW(36,21)=252
rel1.png (2.52 KiB) Przejrzano 1681 razy
1b) Diagram Hasse'go dla zbioru A, który wyjaśnia (mam nadzieję) odpowiedź
Kresem dolnym jest 1=NWD(3,7), a kresem górnym NWW(27,21)=189
Kresem dolnym jest 1=NWD(3,7), a kresem górnym NWW(27,21)=189
rel2.png (5.16 KiB) Przejrzano 1681 razy
hitex666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2019, 10:00
Płeć:

Re: Elementy wyróżnione relacji

Post autor: hitex666 »

Zrobiłem zadanie 2 ale nie wiem czy poprawnie.
Dla zbioru A:
minimalne (1,3) i (1,4); maksymalne (2,1) i (1,6)
sup(2,12), inf(1,1)
Dla zbioru B:
Minimalne (1,2) (2,1); Największy i maksymalny (3,8)
sup(3,8) inf(1,1)
Mógłby ktoś to sprawdzić?
ODPOWIEDZ