ruch falowy, natężenie dźwięku, poziom głośności, efekt Dopplera, drgania struny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mjagielska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2019, 16:57
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ruch falowy, natężenie dźwięku, poziom głośności, efekt Dopplera, drgania struny.

Post autor: Mjagielska »

Witam, mam problem z zadaniem z fizyki, prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu.

Do jeziora wrzucono kamień, co wzbudziło falę, która dobiegła do stromego brzegu po upływie
t1=21s. Odległość między grzbietami fali wynosi l=0,5m, a czas między kolejnymi uderzeniami
grzbietów o brzeg t2=0,7s. W jakiej odległości x od brzegu wzbudzono falę? Po jakim czasie osoba
stojąca na brzegu usłyszała plusk uderzenia kamienia o wodę? Przyjmij temperaturę powietrza i
wody równą 293 K.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ruch falowy, natężenie dźwięku, poziom głośności, efekt Dopplera, drgania struny.

Post autor: korki_fizyka »

Masz do czynienia z ruchami jednostajnymi z różnymi szybkościami. Z długości fali \(\lambda = l\) wyznaczysz jej szybkość. Natomiast gdy poszukasz jaka jest szybkość dźwięku w powietrzu dla danej temperatury \(v_d = \frac{x}{t}\) wyznaczysz t.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ruch falowy, natężenie dźwięku, poziom głośności, efekt Dopplera, drgania struny.

Post autor: korki_fizyka »

BTW. jak się ma tytuł tego postu do jego treści :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ