Cześć wszystkim!
Mam takie zadanie z fizyki, które właściwie nie jest zadaniem, tylko realną ciekawostką. Może ktoś pomoże bo przyda się nie tylko mi Sprowadza się ono do odpowiedzi na następujące pytanie:
Jeżeli zimą otwieram na oścież drzwi ogrzewanego domu, po jakim czasie tracę 1 PLN?
Dane "wejściowe" są następujące:
temperatura na zewnątrz: 0 st. C
temperatura wewnątrz: 20 st. C
brak wiatru
powierzchnia drzwi (zakładamy że są całkowicie otwarte): 1,8 m2
ogrzewanie gazowe sieciowe (DUON)
realny koszt 1 m3 gazu: 2,46 PLN
No i dalej mam problem, bo nie jestem pewien jakie jeszcze dane są potrzebne. Np. wydaje mi się, że objętość ogrzewanego powietrza w domu nie powinna mieć znaczenia. Pisząc to próbuję jednocześnie wygooglować jakie właściwości fizyczne ma gaz sieciowy z Duonu w miesiącach zimowych, ale prawdę mówiąc na razie mi się to nie udało (swoją drogą to wiele mówi o tej firmie).
Ze względów praktycznych fajnie by też było oszacować, jak ta sama sytuacja wygląda przy niewielkim wietrze albo przy innych temperaturach, ale to może na później
wymiana ciepła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1551 razy
I tu masz odpowiedź na swoje pytanie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl