Rozkład prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozkład prawdopodobieństwa

Post autor: RazzoR »

Obrazek
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozkład prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

RazzoR pisze: 04 gru 2019, 12:49 Obrazek

\(\mathbb{E}X=-4\cdot 0,2+0\cdot 0,1+1\cdot 0,5+2\cdot 0,2\\
\mathbb{E}X^2=(-4)^2\cdot 0,2+0^2\cdot 0,1+1^2\cdot 0,5+2^2\cdot 0,2\\
\mathbb{D}^2X=\mathbb{E}X^2-\mathbb{E}^2X\)


\(\mbox{ dla }x\leq -4\;\;F(x)=0\\
\mbox{ dla }-4<x\leq 0\;F(x)=0,2\\
\mbox{ dla }0<x\leq 1\;F(x)=0,2+0,1\\
\mbox{ dla }1<x\leq 2\;F(x)=0,2+0,1+0,5\\\)

\(\mbox{ dla }x>2\;F(x)=0,2+0,1+0,5+0,2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ