Zad 1.
Człowiek z niedawno co kupionym zegarem wahadłowym wsiadł do windy. Ile wynosi częstotliwość wahnięć wahadła, gdy winda jedzie w górę z przyśpieszeniem a ? Jeśli zegar pozostaje w spoczynku to okres jego wahadła wynosi T. Założyć, że wahadło zegara jest wahadłem matematycznym.
Zad 2.
Na stole leży klocek o masie M połączony nierozciągliwą linką z drugim klockiem o masie m. Ten drugi klocek zwisa swobodnie na lince. Linka jest przewieszona przez okrągły bloczek o momencie bezwładności I o promieniu R. Bloczek znajduje się na brzegu stołu i jest do niego przytwierdzony, ma jednak możliwość obrotu. Oblicz przyśpieszenie kątowe bloczka. Współczynnik tarcia pomiędzy leżącym klockiem, a podłożem wynosi u.
Zad 3.
Po równi pochyłej nachylonej do poziomu pod kątem alfa=45 zsuwa się bez tarcia klocek o masie 3kg. Gdy klocek miał prędkość 6m/s uderzył w niego lecący w przeciwną stronę (ten sam kierunek) z prędkością 200m/s pocisk o masie 0.1kg i utkwił w nim. Powodując przesunięcie klocka w górę równi. O jaką drogę przesunął się klocek w górę równi po postrzeleniu.
Zad 4.
Ciało spadające swobodnie ma w punkcie A prędkość Va, a w punkcie B prędkość Vb. Oblicz drogę AB.
Upadek swobodny,winda, równia pochyła.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Upadek swobodny,winda, równia pochyła.
4) \(ZZE: \Delta E_k = \Delta E_p =mg\Delta h => \Delta h = AB\)
3. ZZP + ZZE
2. \(ma = mg - N_1\\ Ma = N_2 - \mu Mg\\ (N_2-N_1)R = I\epsilon\\ \)
1.\( f = \frac{1}{T'} = \frac{1}{2\Pi}\sqrt{\frac{L}{g+a}}\)
3. ZZP + ZZE
2. \(ma = mg - N_1\\ Ma = N_2 - \mu Mg\\ (N_2-N_1)R = I\epsilon\\ \)
1.\( f = \frac{1}{T'} = \frac{1}{2\Pi}\sqrt{\frac{L}{g+a}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl