Dla danej funkcji różnowartościowej f znaleźć funkcję odwrotną. Określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji odwrotnej. Sporządzić wykresy funkcji i funkcji odwrotnej na jednym rysunku.
a) f(x) = ln(x+2)
b) f(x) = (0,5)^x - 2
c) f(x) = cosx, x należy do (pi/2, pi)
d) f(x) = tgx, x należy do (-pi/2, pi/3)
Dla danej funkcji różnowartościowej f znaleźć funkcję odwrotną. Określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji odwrotnej...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dla danej funkcji różnowartościowej f znaleźć funkcję odwrotną. Określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji odwrotne
Wykresy funkcji \(f\) i \(f^{-1}\) są symetryczne względem prostej \(y=x\).
Oznacza to, że dziedzina \(f\) jest jednocześnie zbiorem wartości \(f^{-1}\), a zbiór wartości \(f\) jest dziedziną \(f^{-1}\).
a)
\(f: \ y=\ln (x+2)\\
D_f: \ x>-2\\
ZW_f: \ x \in \rr \\
\\ \\
e^y=x+2\\
\\
f^{-1}: \ x=e^y-2\)
Pozostałe przykłady są równie proste, więc spróbuj zrobić je samodzielnie.
Oznacza to, że dziedzina \(f\) jest jednocześnie zbiorem wartości \(f^{-1}\), a zbiór wartości \(f\) jest dziedziną \(f^{-1}\).
a)
\(f: \ y=\ln (x+2)\\
D_f: \ x>-2\\
ZW_f: \ x \in \rr \\
\\ \\
e^y=x+2\\
\\
f^{-1}: \ x=e^y-2\)
Pozostałe przykłady są równie proste, więc spróbuj zrobić je samodzielnie.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Dla danej funkcji różnowartościowej f znaleźć funkcję odwrotną. Określić dziedzinę i zbiór wartości funkcji odwrotne
i opanuj wreszcie LaTeX https://zadania.info/fil/latex.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl