Cześć, mam następujące zadanie do rozwiązania: z jaką prędkością i siłą należy wystrzelić strzałę pionowo w górę o masie 100 gramów, by wbiła się w jabłko na głębokość 1 cm, znajdującego się na wysokości 27 m. G=9,81.
Pomoże ktoś ?
Prędkość i siła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prędkość i siła
Nikt nie pomoże, gdyż brakuje w zadaniu informacji o:
- oporach powietrza (może można je pominąć)
- oporach przy wbijaniu się strzały (co pewnie zależy od dojrzałości i gatunku(twardości) jabłka)
- tym jaka część energii kinetycznej strzały zastała przekazana jabłku
choć pewnie szanowny, acz zapominalski, autor oczekiwał zwykłego bilansu energii.
Ciekawostka:
Na olimpiadzie w Paryżu w 1900 roku jedną z dyscyplin było strzelanie z łuku do góry do tarczy umieszczonej niemal 30 metrów nad łucznikiem.
- oporach powietrza (może można je pominąć)
- oporach przy wbijaniu się strzały (co pewnie zależy od dojrzałości i gatunku(twardości) jabłka)
- tym jaka część energii kinetycznej strzały zastała przekazana jabłku
choć pewnie szanowny, acz zapominalski, autor oczekiwał zwykłego bilansu energii.
Ciekawostka:
Na olimpiadzie w Paryżu w 1900 roku jedną z dyscyplin było strzelanie z łuku do góry do tarczy umieszczonej niemal 30 metrów nad łucznikiem.
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lis 2019, 10:40
Re: Prędkość i siła
Niestety dokładnie taka treść zadania jak napisałam, była podyktowana w zeszycie ... Kolega przesłał mi zdjęcie zadania z zeszytu, także ...
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prędkość i siła
Ilu łuczników przeżyło
PS> doczytałem, że wysokość wynosiła 28 m i była to konkurencja właściwie dopasowana do 2 krajów, wszystkie medale zgarnęli Francuzi i Belgowie, zostały im przesłane...pocztą
także.. spytaj kolegi.Marta12345678 pisze: ↑22 lis 2019, 13:15 Niestety dokładnie taka treść zadania jak napisałam, była podyktowana w zeszycie ... Kolega przesłał mi zdjęcie zadania z zeszytu, także ...
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lis 2019, 10:40
Re: Prędkość i siła
Chciałam pomóc zainteresowanemu, znalazłam tą stronę, wpisałam treść zadania, jakie przesłał. Liczyłam na pomoc ... Zdaję sobie sprawę, że mogę jej tutaj nie otrzymać, aczkolwiek warto było spróbować.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prędkość i siła
Przypomina to zabawę w głuchy telefon ale skoro zadanie umieściłaś na poziomie szkoły średniej to korzystając z zasad zachowania energii i pędu, rozwiązanie mogłoby wyglądać z grubsza tak:
\(\frac{mv_0^2}{2} =mgh + \frac{mv^2}{2} \Rightarrow v_o = \sqrt{v^2 + 2gh}\)
\(\frac{mv^2}{2} = F_{śr}d +mgd \Rightarrow v^2 = \frac{2dF_{śr}}{m} + 2gd \)
i jak widać, co zaznaczył już kerajs, bez znajomości \(F_{śr}\) lub też czasu zagłębiania się strzały w jabłku oraz czasu wystrzału nic dalej zdziałać się nie da . Natomiast przyspieszenie ziemskie oznaczamy małą literą i podajemy koniecznie wraz z jednostkami \( g \approx 9,81\ \frac{m}{s^2}\).
\(\frac{mv_0^2}{2} =mgh + \frac{mv^2}{2} \Rightarrow v_o = \sqrt{v^2 + 2gh}\)
\(\frac{mv^2}{2} = F_{śr}d +mgd \Rightarrow v^2 = \frac{2dF_{śr}}{m} + 2gd \)
i jak widać, co zaznaczył już kerajs, bez znajomości \(F_{śr}\) lub też czasu zagłębiania się strzały w jabłku oraz czasu wystrzału nic dalej zdziałać się nie da . Natomiast przyspieszenie ziemskie oznaczamy małą literą i podajemy koniecznie wraz z jednostkami \( g \approx 9,81\ \frac{m}{s^2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl