oblicz iloczyn wektorowy
\((\vec{A} + \vec{B} )x \vec{C} \), gdy
\(\vec{A}= \vec{i} - \vec{j} +2 \vec{k} \)
\( \vec{B}=3 \vec{i} - 7\vec{j} +\vec{k} \)
\( \vec{C}= 2\vec{i} +3 \vec{j} -2 \vec{k} \)
Czy to oznacza że wektor A ma współrzędne [1,-1,2] itd ?
wektory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wektory
Wektory oznacza sie raczej małymi literami więc
\(\vec{a} + \vec{b} = 4\vec{i} -8\vec{j} +3\vec{k}\)
i dalej
\((\vec{a} + \vec{b})\times \vec{c} = \begin{vmatrix}\vec{i}& \vec{j}&\vec{k} \\ 4&-8&3\\2&3&-2 \end{vmatrix}\)
\(\vec{a} + \vec{b} = 4\vec{i} -8\vec{j} +3\vec{k}\)
i dalej
\((\vec{a} + \vec{b})\times \vec{c} = \begin{vmatrix}\vec{i}& \vec{j}&\vec{k} \\ 4&-8&3\\2&3&-2 \end{vmatrix}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: wektory
\(\vec{a} =a_x\vec{i} + a_y\vec{j} +a_z\vec{k} = [a_x, a_y, a_z]\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl