pROSZĘ NIE KRZYCZEC. MAŁO MIAŁAM O CIAŁACH.
Znalezc elementy przeciwne i odwrotne w ciele ℤ7.
Proszę o pomoc:(
Narazie tylko wiem że to ciało zawiera{0,1,2,3,4,5,6}. Ale nie wiem jak wyznaczyć te elementy
odwrotne i przeciwne.
2.uklad równań:
2x+3y=1
x+2y=3
Ps: niestety byłam na drugim portalu i potraktowano mnie jak idiotkę:(
Potrzebuje wiedzieć o co tu chodzi i jak to robić:(
Studia-Algebra szybka pomoc!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2019, 22:01
- Podziękowania: 2 razy
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Studia-Algebra szybka pomoc!
\( \begin{cases}2x+3y=1\\x+2y=3 \end{cases} \So \begin{cases}2x+3y=1\\x=3-2y \end{cases}\So \begin{cases}2(3-2y)+3y=1\\x=3-2y \end{cases} \)
Górne równanie doprowadź do prostszej postaci poprzez wymnożenie nawiasu i redukcję jednomianów podobnych.
Górne równanie doprowadź do prostszej postaci poprzez wymnożenie nawiasu i redukcję jednomianów podobnych.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2019, 22:01
- Podziękowania: 2 razy
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Studia-Algebra szybka pomoc!
1. Elementem przeciwnym do \(a \in \mathbb{Z}_7\) jest liczba \(b \in \mathbb{Z}_7\), gdy \(a+b \equiv 0 (\text{mod}7)\)
Przykładowo: elementem przeciwnym do \(1\) będzie \(6\), bo suma \(1+6=7\), a to jest liczba podzielna przez \(7\) (przystaje do \(0\))
Przykładowo: elementem przeciwnym do \(1\) będzie \(6\), bo suma \(1+6=7\), a to jest liczba podzielna przez \(7\) (przystaje do \(0\))
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Studia-Algebra szybka pomoc!
A co to ma wspólnego z fizyką poza tym, że tu i tam są jakieś "ciała", proszę mi odpowiedzieć SZYBKOMinniotaur pisze: ↑19 lis 2019, 22:09 pROSZĘ NIE KRZYCZEC. MAŁO MIAŁAM O CIAŁACH.
Znalezc elementy przeciwne i odwrotne w ciele ℤ7.
Proszę o pomoc:(
Narazie tylko wiem że to ciało zawiera{0,1,2,3,4,5,6}. Ale nie wiem jak wyznaczyć te elementy
odwrotne i przeciwne.
2.uklad równań:
2x+3y=1
x+2y=3
Ps: niestety byłam na drugim portalu i potraktowano mnie jak idiotkę:(
Potrzebuje wiedzieć o co tu chodzi i jak to robić:(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2019, 22:01
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Studia-Algebra szybka pomoc!
Dlaczego temat umieszczono w szkole średniej skoro dotyczy studiów - druga pomyłka?
Skoro tak się zachowujesz na wszystkich forach, to nic dziwnego, że traktują Cię jak należy.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Skoro tak się zachowujesz na wszystkich forach, to nic dziwnego, że traktują Cię jak należy.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl