Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jakosik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2019, 16:39
Płeć:

Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Post autor: Jakosik »

1) Do aluminiowego kalorymetru o masie 0.1kg zawierającego 0.5kg lodu o temperaturze –200°C dodano 300g wody przegrzanej do 110°C, 200g pary wodnej o temperaturze 150°C i 150g wody przechłodzonej do –5°C. Jaki będzie końcowy stan układu? Ciepła właściwe: lodu 2100J/kgK, wody 4200J/kgK, pary wodnej 1900J/kgK, aluminium 900J/kgK, ciepło topnienia lodu 3.34*10^5 J/kg, ciepło skraplania pary 2.26*10^6 J/kg. Podjąłem próby rozwiązania, ale każdy wynik nie zgadzał się z logicznym myśleniem.

2) Prostokątna ramka o bokach 5cm i 8cm oddala się ze stałą prędkością 4.5 m/s skierowaną wzdłuż dłuższego jej boku od nieskończonego prostoliniowego przewodnika leżącego w płaszczyźnie ramki równolegle do jej krótszego boku. W przewodniku płynie prąd o natężeniu 5A. Wylicz siłę elektromotoryczną wyindukowaną w ramce w funkcji jej odległości od przewodnika.

3) Jak przy pomocy źródła cząstek \alpha o energii 5.3MeV i cienkiej folii złota oszacować promień jądra atomu tego metalu? (e = 1.6*10^(-19) C).

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Post autor: korki_fizyka »

1. proste jak konstrukcja cepa, układamy jedno r-nie=bilans cieplny
2. tutaj też tylko jeden wzór na SEM indukcji Faraday'a
3. doświadczenie Rutherforda
4. wniosek: otworzyć podręcznik lub wpisać w gugla, znaleźć wzory i ..podstawiać

PS. używaj LaTeXa :!: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Jakosik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2019, 16:39
Płeć:

Re: Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Post autor: Jakosik »

Jakosik pisze: 17 lis 2019, 17:03 1) Do aluminiowego kalorymetru o masie 0.1kg zawierającego 0.5kg lodu o temperaturze –20°C dodano 300g wody przegrzanej do 110°C, 200g pary wodnej o temperaturze 150°C i 150g wody przechłodzonej do –5°C. Jaki będzie końcowy stan układu? Ciepła właściwe: lodu 2100J/kgK, wody 4200J/kgK, pary wodnej 1900J/kgK, aluminium 900J/kgK, ciepło topnienia lodu 3.34*10^5 J/kg, ciepło skraplania pary 2.26*10^6 J/kg. Podjąłem próby rozwiązania, ale każdy wynik nie zgadzał się z logicznym myśleniem.

2) Prostokątna ramka o bokach 5cm i 8cm oddala się ze stałą prędkością 4.5 m/s skierowaną wzdłuż dłuższego jej boku od nieskończonego prostoliniowego przewodnika leżącego w płaszczyźnie ramki równolegle do jej krótszego boku. W przewodniku płynie prąd o natężeniu 5A. Wylicz siłę elektromotoryczną wyindukowaną w ramce w funkcji jej odległości od przewodnika.

3) Jak przy pomocy źródła cząstek \alpha o energii 5.3MeV i cienkiej folii złota oszacować promień jądra atomu tego metalu? (e = 1.6*10^(-19) C).

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.
Jakosik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2019, 16:39
Płeć:

Re: Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Post autor: Jakosik »

Poprawiłem treść, nie zgadzała się jedna wartość temperatury. Dziękuję za wskazówki, ale nie jestem pewny, co do pierwszego. Co zrobić z przechłodzoną wodą i przegrzaną - jedna zamieni się od razu w lód, a druga zacznie parować i czy lepiej robić każdy proces przekazywania energii osobno, czy "wrzucić" wszystko na raz?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ciepło właściwe i siła elektromotoryczna

Post autor: korki_fizyka »

Można "wrzucić" na raz i sprawdzić jaki będzie "znak" wyniku albo zacząć liczyć ciepła po kolei z jednej i z drugiej strony i zobaczyć na ile go wystarczy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ