2 zadania ze statyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
archfiz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2019, 02:09
Płeć:

2 zadania ze statyki

Post autor: archfiz »

Witam. Potrzebuję pomocy z tymi zadaniami ze statyki:

1. Znajdź siłę działającą na prawą podporę jeśli:
belka jest nieważka
g = 10 m/s2
m0 = 1 kg
L = 5 m
xm = 1,5
Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku w Newtonach.
Obrazek

2. Znajdź położenie poziome środka masy x(sm) układu składającego się z czterech kwadratowych płyt o jednakowych rozmiarach jeśli: m4=7,0 kg. Wynik podaj w metrach z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: 2 zadania ze statyki

Post autor: korki_fizyka »

archfiz pisze: 17 lis 2019, 02:43
Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku w Newtonach.
Obrazek

piszemy w niutonach
polecam również https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
pkty: 6,8 i 9.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
archfiz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2019, 02:09
Płeć:

Re: 2 zadania ze statyki

Post autor: archfiz »

korki_fizyka pisze: 17 lis 2019, 08:09
piszemy w niutonach
polecam również https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12617
pkty: 6,8 i 9.
Ok, na przyszłość będę pamiętał jak pisać :)
Czytałem temat i wydaje mi się, że wszystko dobrze zapisałem.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6269
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: 2 zadania ze statyki

Post autor: korki_fizyka »

archfiz pisze: 17 lis 2019, 15:19
Czytałem temat i wydaje mi się, że wszystko dobrze zapisałem.
Nie stosujesz LaTeXa https://zadania.info/fil/latex.pdf i brakuje obrazków.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ