Grancie funkcji de l’Hospitala

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Student_Jakub
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 lis 2019, 20:07
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Grancie funkcji de l’Hospitala

Post autor: Student_Jakub »

\(
\lim_{x \rightarrow 0^{+}} = x^{3}ln(2x)
\)

\(
\lim_{x \rightarrow \infty} = \frac{2x^{2}+e^{3x}}{3x^{2}+e^{3x}}
\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Grancie funkcji de l’Hospitala

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Grancie funkcji de l’Hospitala

Post autor: radagast »

Student_Jakub pisze: 13 lis 2019, 20:17 \(
\lim_{x \rightarrow 0^{+}} = x^{3}ln(2x)
\)

\(
\Lim_{x \rightarrow 0^{+}} x^{3}ln(2x)= \Lim_{x \rightarrow 0^{+}} \frac{ln(2x)}{x^{-3}} =^H=\Lim_{x \rightarrow 0^{+}} \frac{ \frac{2}{2x} }{-3x^{-4}} =\Lim_{x \rightarrow 0^{+}} \frac{x^3 }{3} =0
\)
Student_Jakub pisze: 13 lis 2019, 20:17
\(
\lim_{x \rightarrow \infty} = \frac{2x^{2}+e^{3x}}{3x^{2}+e^{3x}}
\)
\(
\Lim_{x \rightarrow \infty} \frac{2x^{2}+e^{3x}}{3x^{2}+e^{3x}}=^H=\Lim_{x \rightarrow \infty} \frac{4x+3e^{3x}}{6x+3e^{3x}}=^H=\Lim_{x \rightarrow \infty} \frac{4+9e^{3x}}{6+9e^{3x}}=\Lim_{x \rightarrow \infty} \frac{ \frac{4}{e^{3x}} +9}{ \frac{6}{e^{3x}} +9}=1
\)
ODPOWIEDZ