1.Cząsteczka o ładunku Q = 2C porusza się w próżni torem opisanym równaniem R(t) = 2ti + 3tj – 3k i wpada w obszar jednorodnego pola magnetycznego B = 3j + k. Oblicz działającą tu siłę Lorentza. Oblicz pracę wykonaną przez tą siłę na bardzo małym odcinku drogi.
2.Aluminiowe ramię robota – o pomijalnej masie, przenosi mały, ale ciężki element montażowy o masie m = 20 kg po trajektorii r(t) = i t·sin((w)t) + j t·cos((w)t) + k·t/2, gdzie (w) = 0,01 s-1. Wyznaczyć przybliżoną wartość momentu siły w chwili t = 10 s.
(w)==>omega
3.Wektor położenia ciała o masie m = 2 kg dany jest jako R(t) = 5i + t2j + 2t2k. Oblicz pracę wykonaną przez siłę poruszającą to ciało: a) w ciągu trzech pierwszych sekund jego ruchu, b) w ciągu trzeciej sekundy jego ruchu.
4.Na ciało działa siła F = 2(x2 – y)i + 3j. Oblicz pracę wykonaną przez tę siłę na odcinku od punktu (0, 0) do punktu (0, 3), oraz na drugim odcinku: od punktu (0, 3) do punktu (4, 0).
Momenty siły , wektory ....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Momenty siły , wektory ....
1. Znasz wzory na siłę Lorentza oraz iloczyn wektorowy
4. \(W_{A\to B} = \int_{A}^{B}(F_x\ dx+F_y\ dy)\) podstawiasz współrzędne punktów i jedziesz.
4. \(W_{A\to B} = \int_{A}^{B}(F_x\ dx+F_y\ dy)\) podstawiasz współrzędne punktów i jedziesz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Momenty siły , wektory ....
okej 1 zrobilem niewiem czy dobrze mi wyszlo , ale w 4 jak traktować dx i dy ?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Momenty siły , wektory ....
Jak to jak jak różniczki czyli to po czym masz później wszystko scałkować.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl