\( \Lim_{x\to\infty } \frac{sin n!}{n} \)
Jak to ograniczyć z jednej i z drugiej strony, żeby skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach?
Granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Granica
\(-\frac{1}{n}<\frac{\sin n!}{n}<\frac{1}{n}\\
\Lim_{n\to\infty}\frac{-1}{n}=\Lim_{n\to\infty}\frac{1}{n}=0\)
więc \(\Lim_{n\to\infty}a_n=0\)
\Lim_{n\to\infty}\frac{-1}{n}=\Lim_{n\to\infty}\frac{1}{n}=0\)
więc \(\Lim_{n\to\infty}a_n=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę