Wyznacz zbiory: \(A\cup B,\ A \cap B,\ A-B,\ B-A\)
\(A=\{x\in R:\ 4x-10<2\}
B=\{x \in R:\ 3-2x \le 9\}\)
Równania i zbiory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(4x-10<2\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x<3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ A=(\ - \infty ;\ 3\ )\)
\(3-2x \le 9\ \ \ \Rightarrow \ \ \ -2x \le 6\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \ge -3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ B=<\ -3;\ + \infty )\)
\(A \cap B=<\ -3;\ 3)\)
\(A \cup B=(\ - \infty ;\ + \infty )=R\)
\(A-B=(\ - \infty ;\ -3)\)
\(B-A=<\ 3;\ + \infty \ )\)
\(3-2x \le 9\ \ \ \Rightarrow \ \ \ -2x \le 6\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x \ge -3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ B=<\ -3;\ + \infty )\)
\(A \cap B=<\ -3;\ 3)\)
\(A \cup B=(\ - \infty ;\ + \infty )=R\)
\(A-B=(\ - \infty ;\ -3)\)
\(B-A=<\ 3;\ + \infty \ )\)