Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Grzegrzułka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2008, 20:47

Nierówność

Post autor: Grzegrzułka »

36x do potęgi 2-9(x+2)do potęgi 2 <0
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

chyba umiescilas te nierownosc w niewlasciwym dziale...
rozumiem ze nierownosc ma taka postac:

36x^2 -9*(x-2)^2<0
36x^2 - 9(x^2-4x+4)<0
27x^2+36x-36<0
3x^2+4x-4<0
delta= 16+48=64
x1= -6
x2= 2/3

rysujemy sobie os:
x nalezy od -6 do 2/3
ODPOWIEDZ