Pomocy Zbiory

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 10 lis 2019, 23:11 Tam nie ma B tylko R - liczby rzeczywiste to jest to samo?
przyjęłam, że \(B=\mathbb{R}\)
teraz już jest \(\mathbb{R}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 11 lis 2019, 07:51 Która odpowiedź jest prawidłowa?
Mi zdaje się że ta druga.
Prawo De Morgana
(A \cup B) ' = A' \cap B'
Przykład
A = {2, 4, 8}
B = {3, 4, 7}

{2, 4, 8}' \cap {3, 4, 7} = {3,7}
Czy
{2, 4, 8}' \cap {3, 4, 7} = {4}
a czym jest przestrzeń, czyli do czego dopełniamy te zbiory?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

To ma być przykład do tych wzorów żebym wiedziała jak się to liczy
(A [ \cap] B) = A' [\cup] B'
(A [\cup] B) = A' [ \cap ] B'
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

To podaj pełną treść tego przykładu, bo na razie nie wiadomo w jakiej przestrzeni jesteśmy. Chodzi mi o zbiór U z tej definicji:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dope%C5%82nienie_zbioru
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

U = {5, 4, 2}
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Wymyśliłam sobie przykład. Nie ma treści.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 11 lis 2019, 11:16 U = {5, 4, 2}
tak być nie może, bo podane przez Ciebie wcześniej zbiory nie zawierają się w U

\(U=\{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10\}\\
A=\{1,2,3,4\}\\
B=\{8,9,10\}\\\)


\((A\cup B)'=A'\cap B'=\{5,6,7,8,9,10\}\cap \{1,2,3,4,5,6,7\}=\{5,6,7\}\\
(A\cap B)'=A'\cup B'=\{5,6,7,8,9,10\}\cup \{1,2,3,4,5,6,7\}=\{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10\}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Aha U = {2, 3, 4,, 5, 6, 7, 8} może być?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 11 lis 2019, 12:46 Aha U = {2, 3, 4,, 5, 6, 7, 8} może być?
może
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

A = [0,1]
A \cup R = R

Czy jak napisze A \cup \rr = A będzie to dobrze?
A jest zbiorem liczb rzeczywistych i naturalnych
R Zbiór Liczb rzeczywistych

Suma zbiorów zawiera wszystkie elementy zbioru A i B a nie jak piszesz tylko jednego z nich.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

martikad pisze: 12 lis 2019, 08:25 A = [0,1]
A \cup R = R

Czy jak napisze A \cup \rr = A będzie to dobrze?
nie będzie dobrze
martikad pisze: 12 lis 2019, 08:25
Suma zbiorów zawiera wszystkie elementy zbioru A i B a nie jak piszesz tylko jednego z nich.
To do mnie? Jeśli tak, to nie przypominam sobie żebym tak napisała
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

Przepraszam pomyliło mi się z czym innym
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

eresh pisze: 12 lis 2019, 09:59
martikad pisze: 12 lis 2019, 08:25 A = [0,1]
A \cup R = R

Czy jak napisze A \cup \rr = A będzie to dobrze?

nie będzie dobrze
Dlaczego nie będzie dobrze?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: eresh »

bo do tej sumy należy na przykład liczba 2, która nie jest elementem zbioru A
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
martikad
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 108
Rejestracja: 01 lis 2019, 17:50
Podziękowania: 39 razy
Płeć:

Re: Pomocy Zbiory

Post autor: martikad »

eresh pisze: 10 lis 2019, 21:53
martikad pisze: 10 lis 2019, 21:47 Proszę o wytłumaczenie zadania
Znaleźć przecięcie zbiorów A i R, gdzie A = [0,1]
A \cup R = R
A \cap R = A
A \ R = \emptyset
A - B = (- \infty, 0) \cup (1 \infty)
Jeszcze coś mi się nie zgadza. Piszesz
suma zbiorów to te elementy które należą do jednego lub do drugiego zbioru, więc \(A\cup \mathbb{R}=\mathbb{R}\)
[/tex]
Ja rozumiem to że sumą zbiorów będzie A i R bo sumą zbiorów są wszystkie elementy zbioru A i B.
ODPOWIEDZ