Witam. Czy mógłbym prosić o zrobienie tych zadań, chociaż części. Prosiłbym o dokładne rozpisanie danych. Dziękuję za każdą pomoc.
1)Rowerzysta pokonujący zakręt musi się pochylić w stronę jego środka. Oblicz prędkość rowerzysty jadącego na
zakręcie o promieniu 10 m, jeśli odchylił się od pionu o kąt 10°.
2)Motorówka została ustawiona prostopadle do nurtu płynącego z prędkością o wartości 0,5 m/s. Wartość prędkości
motorówki względem wody wynosi 3 m/s. Rzeka ma szerokość 100 m, a przepływ wody jest jednolity na całej jej
szerokości.
a) Wyznacz prędkość motorówki względem obserwatora stojącego na
brzegu (wartość oraz kierunek względem brzegu).
b) Oblicz całkowitą drogę przebytą przez motorówkę podczas
przepływania rzeki od brzegu do brzegu.
3)Kasia niesie kubek z herbatą. Po wyjściu z kuchni skręca w stronę pokoju. W tym czasie niesiony przez nią kubek
porusza się po okręgu o promieniu 1,5 m. Kubek ma średnicę 7 cm, a poziom herbaty znajduje się 1 cm poniżej
krawędzi kubka.
a. Wykonaj rysunek przedstawiający siły działające na powierzchnię wody w kubku oraz ich wypadkową.
b. Oblicz, z jaką maksymalną prędkością może poruszać się Kasia, aby woda z kubka trzymanego pionowo się
nie wylała.
4) Łucznik stojący na wysokiej zamkowej wieży wystrzelił poziomo strzałę z łuku. Po zejściu z wieży stwierdził, że
strzała wbiła się w ziemię w odległości 23 m od podstawy wieży i jest odchylona pod kątem 30° od pionu. Oblicz
wysokość wieży.
5)Janek puścił małą stalową kulkę z krawędzi półokrągłego naczynia o promieniu 15 cm. Narysuj siły działające na
kulkę w położeniu przedstawionym na rysunku. Oblicz siłę dośrodkową działającą na kulkę
w tym położeniu. Kulka ma masę 2 g.
Potrzebuje pomocy w zadaniach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Potrzebuje pomocy w zadaniach
1. A dlaczego musi się pochylić
\(v = \sqrt{rg\tg\alpha} \approx 4,2 \ \frac{m}{s}\)
\(v = \sqrt{rg\tg\alpha} \approx 4,2 \ \frac{m}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl