szereg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bagheera
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2008, 13:09

szereg

Post autor: bagheera »

Witam.
Czy moglby mi ktos pomoc w udowodnieniu, ze szereg \(\sum_{n=1}^{\infty}sin \frac{1}/{n} cos \frac{1}{/n}\) jest rozbiezny?
Dziekuje za wszelka podpowiedz :)
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Ze wzoru na sin 2x to jest \(\frac{1}{2}\sin\frac{2}{n}\). No i chyba trzeba skorzystać z granicy \(\frac{\sin x}{x}\to 1\). Z tej granicy szereg zachowuje się tak samo jak szereg 1/2n, czyli jest rozbieżny.
ODPOWIEDZ