Wyznacz liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m
\(x^4-2x^2+1=m\)
Wyznacz liczbę pierwiastków
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz liczbę pierwiastków
1)
\((x^2-1)^2=m\\
(x-1)^2(x+1)^2=m\)
dla m<0 brak rozwiązań (brak pierwiastków rzeczywistych)
dla m=0 są dwa rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste : https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=6 ... a#p5417043 )
dla 0<m<1 są 4 rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste)
bo lewa strona jest parzysta , a jej wartość dla x=0 wynosi 1
dla m=1 są 3 rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste)
dla m>1 są 2 rozwiązania (dwa pierwiastki rzeczywiste)
2)
Te same wyniki dostaniesz gdy znajdziesz ekstrema lewej strony równania.
\((x^2-1)^2=m\\
(x-1)^2(x+1)^2=m\)
dla m<0 brak rozwiązań (brak pierwiastków rzeczywistych)
dla m=0 są dwa rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste : https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=6 ... a#p5417043 )
dla 0<m<1 są 4 rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste)
bo lewa strona jest parzysta , a jej wartość dla x=0 wynosi 1
dla m=1 są 3 rozwiązania (cztery pierwiastki rzeczywiste)
dla m>1 są 2 rozwiązania (dwa pierwiastki rzeczywiste)
2)
Te same wyniki dostaniesz gdy znajdziesz ekstrema lewej strony równania.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz liczbę pierwiastków
Lewa strona \((x-1)^2(x+1)^2\) nie jest zawsze parzysta ale tok rozumowania dobry szkoda tylko, że po przebudowie linkowanej wyżej strony rozjechały się na niej niektóre wzory i formuły matematyczne.
Inny sposób, to narysować wykres wielomianu \(W(x) = x^4-2x^2+1\),
a następnie zobaczyć w ilu miejscach prosta \(y = m\) przecina ten wykres w zależności od wielkości parametru m.
Inny sposób, to narysować wykres wielomianu \(W(x) = x^4-2x^2+1\),
a następnie zobaczyć w ilu miejscach prosta \(y = m\) przecina ten wykres w zależności od wielkości parametru m.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznacz liczbę pierwiastków
jak mam wyliczyć ile tych jest pierwiastków nie wiem, skad się wzieły te przedziały i liczby rozwiązań